A Nitrogénművek piaci és gazdasági helyzetének értékelése Bige Zoltán stratégiai igazgatótól

November 15-e óta aktív kommunikációt folytattunk hitelminősítőinkkel, aminek keretében a jelenlegi teljesítményünket, jövőbeli kilátásainkat részleteiben elemeztük és bemutattuk. Nem lepődtem meg a hitelminősítők negatív döntésén, annak ellenére, hogy mi másként értékeljük helyzetünket. Az újonnan bevezetett, rendkívüli mértékű adó fizetésével járó kockázatokat nehéz ellensúlyozni egy erősen ciklikus iparágban, még akkor is, ha a teljesítményünk élvonalbeli az európai gyártói kapacitások rangsorában. Erre reagálniuk kellett a minősítőknek.

Tovább a hírhez

Nitrogénművek Q3/22 piaci jelentés

A jelentés előzetes alapvető információkat szolgáltat a gazdasági környezetről, valamint bemutatja a Nitrogénművek Zrt. fő teljesítménymutatóit a 2022. szeptember 30-án lezárult negyedévre vonatkozóan. A jelen kimutatásban szereplő információk eltérhetnek az auditált beszámoló végleges számaitól.

Key performance indicators

Nitrogénművek Q2/22 piaci jelentés

A jelentés előzetes alapvető információkat szolgáltat a gazdasági környezetről, valamint bemutatja a Nitrogénművek Zrt. fő teljesítménymutatóit a 2022. június 30-án lezárult negyedévre vonatkozóan. A jelen kimutatásban szereplő információk eltérhetnek az auditált beszámoló végleges számaitól.

Key performance indicators

Nitrogénművek Q1/22 piaci jelentés

A jelentés előzetes alapvető információkat szolgáltat a gazdasági környezetről, valamint bemutatja a Nitrogénművek Zrt. fő teljesítménymutatóit a 2022. március 31-én lezárult negyedévre vonatkozóan. A jelen kimutatásban szereplő információk eltérhetnek az auditált beszámoló végleges számaitól.

Key performance indicators

A Nitrogénművek Zrt./Bige Csoport közleménye a Gazdasági Versenyhivatal által kiszabott bírság befizetésével kapcsolatban

Pétfürdő, 2022. április 8., péntek – A Kúria 2022. április 4-én kézbesített végzésével a Nitrogénművek Zrt.-nek és több hozzá kapcsolódó vállalkozásnak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rájuk bírságot kiszabó döntésével szembeni azonnali jogvédelem iránti kérelmét elutasította, ugyanakkor érdemben nem döntött a Nitrogénművek Zrt. és társai által előterjesztett kérelem tartalmáról.

Tovább a hírhez

A Nitrogénművek átmenetileg leállítja ammónia termelését

Pétfürdő, 2022. március 09., szerda - Az ukrajnai háború rendkívüli helyzetet teremtett az európai és a magyar gazdaságban. A földgázárak több mint megduplázódtak és az energiaellátás biztonságának kockázata is felmerült. A mezőgazdaság működésének piaci alapjait is beláthatatlan módon befolyásoló kormányzati döntések (pl. gabona export korlátozás) tovább növelik a működési kockázatainkat, így ammónia termelésünk átmenetileg leállításra került.

Tovább a hírhez

Nitrogénművek Q4/21 piaci jelentés

A jelentés előzetes alapvető információkat szolgáltat a gazdasági környezetről, valamint bemutatja a Nitrogénművek Zrt. fő teljesítménymutatóit a 2021. december 31-én lezárult negyedévre vonatkozóan. A jelen kimutatásban szereplő információk eltérhetnek az auditált beszámoló végleges számaitól.

Key performance indicators

Műtrágya vásárlási akciót hirdet a Nitrogénművek Zrt.

A Nitrogénművek Zrt. elkötelezett a magyar mezőgazdaság és szereplői támogatásában. Erre figyelemmel hamarosan különleges és egyedi akcióval fog jelentkezni kizárólag a magyar termelők részére. Az akció keretében a vállalat felajánlja a 2022. januártól május 31-ig  Pétfürdőn legyártandó műtrágya teljes mennyiségét a magyar gazdáknak és kereskedőknek.

Tovább a hírhez

A Nitrogénművek prioritással kezeli a belföldi igényeket a rendkívül bizonytalan piaci helyzetben is

 A Nitrogénművek Zrt. továbbra is teljes kapacitással termel, annak ellenére, hogy 2021. november 16-án újra 90 EUR/MWh szint fölé emelkedett a földgáz nagykereskedelmi ára. A társaság napi 4000 tonnás termelésével jelentős mennyiségű igényt tud teljesíteni, ennek ellenére áruhiány léphet fel, amennyiben a belföldi piac időben nem fedezi igényeit.

Tovább a hírhez

Hogyan támogatja a Nitrogénművek a magyar mezőgazdaság versenyképességét?

A magyar Gazdasági Versenyhivatal 2021. október 22-én 11 milliárd forintos bírságot szabott ki a Nitrogénművek Zrt-re anélkül, hogy a tényeket objektív alapon megvizsgálta volna a csaknem 4 évig tartó eljárás során. A történtek fényében kötelességünknek érezzük, hogy kiálljunk a magyar mezőgazdaság versenyképességéért folytatott munkánk hangsúlyozása mellett.

Olvassa el a tényeket.

Nitrogénművek Q3/21 piaci jelentés

A jelentés előzetes alapvető információkat szolgáltat a gazdasági környezetről, valamint bemutatja a Nitrogénművek Zrt. fő teljesítménymutatóit a 2021. szeptember 30-án lezárult negyedévre vonatkozóan. A jelen kimutatásban szereplő információk eltérhetnek az auditált beszámoló végleges számaitól.

Key performance indicators

A Nitrogénművek Zrt. közleménye a Bige László és öt munkatársa elleni vádemeléssel kapcsolatban

Pétfürdő, 2021. október 13., szerda (OTS) - A sajtóban megjelent hírek szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével, továbbá hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolta meg Bige Lászlót és öt munkatársát.

Tovább a hírhez

Nitrogénművek: lépni kell a gázár miatt kialakult helyzetben

Pétfürdő, 2021. október 6., szerda (OTS) - A Nitrogénművek is támogatja az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének azt a felhívását, mellyel az Európai Bizottsághoz és a tagállamok hatóságaihoz fordulnak a műtrágyapiacon kialakult kritikus állapot azonnali kezelésével kapcsolatban. A felhívás a következő linken érhető el: https://www.fertilizerseurope.com/newsevents/press-releases/

Tovább a hírhez

Folyamatosan termel a Nitrogénművek és készül a szezonra

A rekord magas gázárak az ammóniagyártás eredményességét Európa-szerte negatívan érinti, aminek következményeként számos műtrágyagyár jelentette be leállását. A Nitrogénművek Zrt. egy rövid karbantartást követően, elindította termelését, ezzel is biztosítva a hazai mezőgazdaság ellátásbiztonságát a közelgő műtrágyázási szezonra.

Tovább a hírhez