Fenntarthatóság és minőség

Biztonságos élelmiszer-ellátás

Neves tudósok becslése szerint nitrogénműtrágyák nélkül a Föld 40%-kal kevesebb embert tudna eltartani. Ez 2,5 milliárd embert jelent. A műtrágya lehetővé teszi a gazdálkodó számára, hogy visszapótolja a tápelemeket a földbe, és így megfelelő tápanyagmennyiséggel lássa el a növényt. A műtrágya az egyetlen olyan tápanyagforrás, amelyet teljesen a növény igényeihez lehet igazítani, hiszen a hatóanyag-tartalom garantált, és akkor és úgy lehet kijuttatni, amikor és amilyen formában szükséges. A műtrágya költséghatékony módja annak, hogy fenntartható terméseredményt és élelmiszerminőség-javulást realizálhassunk. A Genezispartner hálózat nagy választékban kínál nitrogén- és komplex műtrágyákat, amelyek összetevői mind a természetben is előforduló tápelemek.

Biomassza - energiaforrás

A mezőgazdaság nemcsak élelmiszert termel, hanem a fenntartható  energiaforrások előállításában is nagy szerepe van. A biomassza az egyik legfontosabb megújuló energia lehet a jövőben az Európai Unióban. A műtrágyák használata nagyban segíti a mezőgazdaság pozitív energiaegyensúlyát. A gazdálkodók a biomassza előállításával négyszer-hatszor több energiát termelnek, tehát jóval többet, mint amennyit a műtrágyák gyártása, szállítása és kijuttatása igényel.

 

Magasan képzett munkaerő alkalmazása

Az európai műtrágyaipar közel 30 ezer főt foglalkoztat az EU 27 tagországában, 159 műtrágyagyártó egységben.

Biztonságtechnika, egészségvédelem és környezetvédelem

A Nitrogénművek Zrt. elkötelezett a folyamatosan szigorodó Európai Uniós és magyar jogi szabályozás betartása mellett. Beruházások, fejlesztések, átalakítások során a legújabb trendeket és a Legjobb Elérhető Technológiákat követi, melyek a termékminőség mellett a biztonság növelését, az energiahatékonyságot és a környezet védelmét egyaránt szolgálják.

Az európai műtrágyagyártók szakmai szövetsége (Fertilizers Europe) Termékgondozási Programot indított el tagvállalatai, így a Nitrogénművek Zrt. számára is. A program alapelve az, hogy a műtrágya termékek kifejlesztésénél, gyártásánál, tárolásánál, szállításánál és felhasználásánál egyaránt fontos a biztonságtechnikai, egészségvédelmi és környezetvédelmi szempontok figyelembevétele és menedzselése.  Így lehetséges annak biztosítása, hogy a műtrágya termékek - a teljes életciklusukon át - semmilyen veszélyt nem jelentenek sem az egészségre, sem a biztonságra, sem pedig a környezetre. Harmadik fél által rendszeres auditokra kerül sor a Nitrogénművek Zrt-nél a Termékgondozási Program megvalósulásának ellenőrzésére. A műtrágyákat a legmagasabb biztonsági előírásoknak megfelelően, a legmodernebb üzemekben állítjuk elő, igen kedvező kibocsátási határértékek mellett. Az európai műtrágyagyártókkal együtt a Nitrogénművek Zrt. teljes mértékben elkötelezett, hogy a magyar és az európai gazdák számára valódi választékot, értéket, optimális áron biztosítson.

A vállalat, mint a Magyar Vegyipari Szövetség (MAVESZ) tagja a szövetség Felelős Gondoskodás (Responsible Care) programjában is részt vett, amelynek keretében 2015-ben kapott tanúsítványt arról, hogy a program biztonságtechnikai, iparbiztonsági, egészségvédelemi és környezetvédelemi követelményeinek megfelelően működik.