A Nitrogénművek piaci és gazdasági helyzetének értékelése Bige Zoltán stratégiai igazgatótól

November 15-e óta aktív kommunikációt folytattunk hitelminősítőinkkel, aminek keretében a jelenlegi teljesítményünket, jövőbeli kilátásainkat részleteiben elemeztük és bemutattuk. Nem lepődtem meg a hitelminősítők negatív döntésén, annak ellenére, hogy mi másként értékeljük helyzetünket. Az újonnan bevezetett, rendkívüli mértékű adó fizetésével járó kockázatokat nehéz ellensúlyozni egy erősen ciklikus iparágban, még akkor is, ha a teljesítményünk élvonalbeli az európai gyártói kapacitások rangsorában. Erre reagálniuk kellett a minősítőknek.

Jelenleg az európai műtrágyaiparra rendkívüli nyomás nehezedik, melynek egyik forrása a továbbra is jelentős mennyiségű orosz műtrágya import. Egyik függőségből kerülünk a másikba. Ebben a kedvezőtlen iparági ciklusban érkezett az új, nemzeti szintű adó, ami esetünkben 7% körüli árbevétel arányos plusz költséget jelent és rendkívüli versenyhátrányt okoz.

A társaságunk magas likviditási pozíciót tartott és tart fenn folyamatosan, hogy kezelje az iparág ciklikusságát, az elmúlt évek energia krízisét és az ismert politikai kockázatokat.

A termelés felfüggesztése gazdaságilag racionális döntés volt. Folyamatosan értékeljük az üzleti környezetet, és amint az gazdaságilag észszerűvé válik, újraindulunk. Az ehhez szükséges feltételeket biztosítottuk és fenntartjuk.

2024-ben is kezelhető szinten tartjuk eladósodottsági mutatónkat a stabilizálódott gázárak és a jelentősebb beruházások hiányában. A jelenlegi beruházási környezet nem elég vonzó komolyabb fejlesztések elindításához.

Kötvényünk refinanszírozásán már most elkezdtünk aktívan dolgozni, jóval a lejárat előtt (2025. május), ami prudens pénzügyi megközelítésünket mutatja.

Számos lépést tettünk az újonnan bevezetett adó kivezetése érdekében és a bíróságokon erős érveléssel tudunk fellépni. Arra nem számíthatunk, hogy a hitelminősítők állást tudjanak foglalni és értékeljék a peres eljárásaink lehetséges kimeneteleit.

Iparágunk és vállalatunk alapjai erősek és már rövid távon is számolhatunk egy műtrágyapiaci keresleti korrekcióval. Az előttünk álló hidrogén gazdaságban pedig több lehetőség is adódik számunkra a legnagyobb hazai hidrogén termelő vállalatként.