Az EBRD és a Nitrogénművek az energiahatékonyság és a „zöld” ammónia magyarországi kifejlesztéséről készít tanulmányt

Március 12-én az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), valamint a Nitrogénművek, a magyar műtrágyagyártó, megvalósíthatósági tanulmányra vonatkozó pályázatot hirdetett ki. Ez egy fontos lépése a „zöld” és energiatakarékos ammónia termelés Magyarországon történő megvalósításának.

Az EBRD és a Nitrogénművek tisztában van azzal, hogy a műtrágyaipar jelenleg átalakuláson megy keresztül. A műtrágya termelésének és alkalmazásának globális szintű növekedése mellett a műtrágyaiparnak kezelnie kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését célzó kihívást, lépést tartva a növekvő globális kereslettel. Ezért a Nitrogénművek és az EBRD megkezdte együttműködését egy olyan terv kidolgozásában, mely a gyár energiahatékonyságának javítását célzott szolgálni, és a meglévő ammóniagyárát megújuló energiával működő elektrolizáló egységgel integrálja. A zöld ammóniát ezt követően kálcium-ammónium-nitrát (CAN) műtrágya előállítására használják fel. A projekt jelentősen mérsékelheti az ammónia termelés során keletkező CO2-kibocsátást, és segíthet Magyarországnak és Európának a CO2-kibocsátás csökkentésére vonatkozó célkitűzések elérésében.
A Nitrogénművek a régió egyik legjelentősebb független műtrágya gyártó és forgalmazó vállalata. A műtrágyaipar egy fontos uniós iparág forgalom, foglalkoztatás és legfőként az agrár-élelmiszeripari ágazathoz adott értéke szempontjából. "A folyamatos beruházásokkal alapvető stratégiánk az, hogy elegendő tápanyagot gyártsunk és biztosítsunk a növények számára, azoknak megfelelő mennyiségben és megfelelő minőségben, hogy a lakosságot energiatakarékosabb, környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbb és hatékonyabb módon láthassuk el élelmiszerrel." - mondta Bige Zoltán, a Nitrogénművek stratégiai vezérigazgatója. A vállalat fő terméke a kálcium-ammónium-nitrát (CAN/Pétisó), mely termék az alacsony dinitrogén-oxid és CO2 kibocsátása miatt a legalacsonyabb környezeti lábnyommal rendelkező nitrogén műtrágya a mezőgazdaság számára. A Nitrogénművek az egyik legnagyobb CAN kapacitással rendelkező termelő vállalat Európában.

A projekt jól beleillik az EBRD zöld gazdaságra vonatkozó stratégiájába (Green Economy Transition, GET). A GET a banknak olyan országok támogatására hozott stratégiája, melyekben az EBRD működik, és célja, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású és az éghajlatváltozás hatásaival szemben, ellenállóképes gazdaság épüljön ki. A GET koncepciója az EBRD több mint két évtizedes, a zöld beruházások finanszírozásában szerzett, tapasztalatán alapul. "Mivel egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a „zöld” projektekre és a szén-dioxid-mentesítésre, nagyon örülünk annak, hogy együtt dolgozhatunk a Nitrogénművekkel egy olyan projekten, amely olyan új technológiákat ígér, melyek segítenek mind Magyarországnak, mind Európának a Párizsi Megállapodásban kitűzött célok teljesítése felé való átmenetben.” – mondta Graeme Hutchison, az EBRD Magyarországért és Szlovákiáért felelős regionális igazgatója.