Először került megrendezésre 500-ak Klubja szántóföldi bemutató

Az országos lefedettségű 500-ak Klubja kísérletsorozat újabb állomásához érkezett 2013. júniusában.

Megrendezésre került az első 500-ak Klubja szántóföldi bemutató 2013. június 14-én 11 órától a Nógrád megyei Diósjenő térségében, Dombóvári Dénes gazda őszi búza szántóföldjén. Dombóvári Dénes az újságban olvasva értesült először a Nitrogénművek Zrt. által indított 500-ak Klubjáról, és személyesen kereste meg a Genezis Partnerhálózat területi üzletkötőjét, hogy szeretne részt venni a kísérletben.

A rendezvényre 35 gazda kapott meghívást, akik közül sokan, közel harmincan el is tudtak jönni a kánikula ellenére, és töltöttek el együtt egy kellemes napot, miközben meghallgatták a kísérlet kiértékelését és az eredmények bemutatását. A bemutatót követően a résztvevők vendégek voltak egy ebédre.

A kísérletről röviden

A kísérletben őszi búzával vesz részt Dombóvári Dénes. A közvetlenül főút mellett található táblák vizsgálatakor szemmel láthatóan jól elkülönül a Genezis műtrágyázási technológiával és az Üzemi műtrágyázási technológiával kezelt rész. Korábban a növénymagasságban is megfigyelhető volt a különbség, ez azonban már nem olyan szembetűnő, mint a kalászok mérete és a szemek száma közti különbség.

Interjú Dombóvári Dénes 500-ak Klubja résztvevővel, Diósjenő

Genezis: Bemutatnád a gazdaságotokat?

Dombóvári Dénes: Megközelítőleg 350 hektáron gazdálkodunk. Gépparkunkban 2 új Fendt traktor található, van egy 105 lóerős és egy 300 lóerős traktorunk. Talajművelő gépeink is vannak, pl. Horsch Tiger kultivátor. Több gépet pedig bérmunkához szoktuk használni.

Genezis: Mikor kapcsolódtatok be az 500-ak Klubja kísérletbe és jelenleg milyen kísérlet van beállítva?

Dombóvári Dénes: Tavaly nyáron olvastam az újságban az 500-ak Klubja kísérletről. Ezután kerestem meg a Nitrogénművek Zrt-t, és a tavaly őszi vetésünkkel már bekerültünk a kísérletbe. Most volt az első rendezvényünk ezzel kapcsolatban.

Genezis: Miben tért el a saját Üzemi és a Genezis technológia?

Dombóvári Dénes:  Az Üzemi technológiában minimum adagokkal dolgozunk. Az időjárási kitettség miatt nem mertünk belevágni nagyobb műtrágyaadagokba, bár most már látjuk, hogy ennek lenne értelme.

Genezis: Van-e esetleg olyan termék, amit a saját gazdaságotokban eddig nem alkalmaztatok, viszont most elkezdtétek használni a kísérlet kapcsán?

Dombóvári Dénes: Eddig nem használtunk levéltrágyát, de ebben az évben már igen. Bár az Üzemi technológiában nem a Nitrogénművek Zrt. által forgalmazott terméket alkalmaztuk, de már most látszik a különbség a két levéltrágya hatása között a péti javára.

Genezis: A jelenlegi állapot ismeretében lesz-e különbség a két technológia között?

Dombóvári Dénes: A két technológiában nincs különbség, a hatóanyagban van különbség. A Nitrogénművek Zrt. termékeivel kezelt parcellán nagyobb adaggal dolgoztunk, kétszeri levéltrágyázással. A termésmennyiségen is látszik, hogy ezen a parcellán jóval több terem, és ezáltal a többlet miatt jóval meghaladjuk azt a költséget, amibe került.

Genezis: Jövőre milyen kísérletet szeretnétek beállítani ugyanerre a táblára?

Dombóvári Dénes: Ha minden a terveknek megfelelően halad, jövőre kukoricát fogunk beállítani erre a területre. Ezt a kísérletet az Üzemi technológiában már levéltrágyázni fogjuk mi is.

Genezis: Az idei év időjárása (belvíz, sok csapadék) okozott-e problémát a vetéssel és a növényvédelemmel kapcsolatban?

Dombóvári Dénes: Minimális belvíz volt nálunk, víznyomásunk volt a területen, ami gyomirtásban okozott problémát, mert később tudtuk elkezdeni. A terület egy jelentős részén a nitrogén kimosódás is gondot jelentett, ami az állományon, és ezáltal a termésen is látszik.

Kísérleti dózisok

  Üzemi műtrágyázási technológia
Genezis műtrágyázási technológia
Nitrogén 153 kg/ha  198 kg/ha
Foszfor 45 kg/ha 51 kg/ha
Kálium  46 kg/ha  0*

* talajvizsgálati eredmények nem indokolták kálium használatát

A gazda eddig a "nagykönyv szerint előírt" minimális dózisokkal dolgozott (elsősorban az időjárási kitettségek miatt), azonban a kísérlet eredményeinek hatására és a tapasztalatok miatt elismerte, hogy a dózisok növelésének és a megfelelő műtrágya termékek kiválasztásának van létjogosultsága.

Dombóvári Dénesék eddig nem használtak levéltrágyát. Idén egy másik cég termékét próbálták ki először - a kísérletben lévő versenyhelyzet miatt - azonban a saját szavait idézve:

"A másik cég terméke és a péti termék hatása közötti különbség már látszik ebből a kísérletből is."


A gazdálkodók által jósolt eredmény

A termések közötti különbség jóval meghaladja majd a többlet műtrágya költségét. A nagy mennyiségű csapadék nitrogén kimosódást előidéző hatása ellenére Dombóvári Dénes és a rendezvényre meghívott, szintén nagy területekkel rendelkező, gyakorló gazdálkodók hektáronként 1,5-2,2 tonnás terméstöbbletet jósoltak a Genezis táblarész javára.


Nyereményjátékkal összekötött regisztráció

A rendezvényen résztvevők a kísérlet bejárását, szemlézését követően a regisztrációs lapra rögzítve megtippelték a Genezis és Üzemi táblarészek közötti terméskülönbséget, két tizedes jegy pontossággal. A későbbi betakarításkor a mobil mérőtalppal történő mérést követően az, aki a legközelebb tippelt a tényleges különbséghez, egy zsák 50 kg-os Genezis NPK Prémium Repce műtrágya tulajdonosa lesz. A tippek 0,80 és 2,51 t/ha közötti értékekre érkeztek. A számítások szerint (tavalyi ár) azonban már 3 mázsás különbségnél megtérül a kísérlethez használt többlet műtrágya.

A betakarítás után a mezőgazdasági szaklapok következő számában beszámolunk a megtippelt és a valós eredmény alakulásáról és az 50 kg-os Genezis NPK Prémium Repce műtrágya szerencsés nyerteséről.


Tervek

A Genezis Partnerhálózat elsősorban a nyári időszakban, de akár a tavaszi, akár az őszi turnusban is tervezi az 500-ak Klubja kísérletekhez tartozó rendezvények, szántóföldi bemutatók megtartását, hogy minél több gazdálkodó értesülhessen első kézből az 500-ak Klubja kísérletsorozat termés- és hozamnövelő hatásáról.