A Scope hitelminősítő cég BB- ​​/ Stabil kibocsátói minősítést adott magyarországi székhelyű Nitrogénművek Zrt. számára

2020 Július 1. - A minősítés tükrözi a Nitrogénművek szilárd jövedelmezőségét és költséghelyzetét. A minősítés tekintetében korlátozó tényezőként figyelembe vette a cég limitált diverzifikációját, amely leginkább az egy helyen végzett termelés okozta működési kockázatból fakad.

A hozzárendelt kibocsátói minősítés a „B +” üzleti kockázati profilból és a „BB +” pénzügyi kockázati profilból áll. Ez tükrözi a Nitrogénművek pozícióját, mint egyedüli nitrogén műtrágyagyártó Magyarországon, amelynek többek között éves termelési kapacitása 497 ezer tonna ammónia es 1,35 millió tonna CAN/Pétisó.

A Nitrogénművek 320 millió eurós capex programjának 2013 és 2019 közötti befejezését követően a Scope arra számít, hogy a cég hitelprofilja javulni fog. Ezt erős hátszél támasztja alá a földgázárak 2020 első negyedévi meredek csökkenése miatt, valamint, hogy a cég főbb termékeinek az ára lassabban csökken a termék gyártásának és szállításának ugrásával együtt. A Scope azonban úgy véli, hogy a nitrogén műtrágyák ára csökkenni fog 2020 hátralévő részében. A Scope arra számít, hogy a Nitrogénművek Zrt. EBITDA-ja 29 milliárd forint körül lesz 2020-ban. A hitelmutatókban várhatóan további pozitív fejlemények várhatók a szabad cash-flow termelésének növekedésével együtt. A cég likviditása a Scope szerint „megfelelőnek” minősül a Scope által alkalmazott vállalati minősítési módszertan szerint.