Szaktanácsadás
Miért szükséges a szaktanácsadás? PDF Nyomtat

altA különféle kultúráknak eltérő a tápanyagigényük, ez a makro-, mezo- és mikroelemekre egyaránt érvényes. Ez az igény a növények különböző fenológiai fázisaiban is eltérő. Ugyanakkor a különböző talajok tápanyag-szolgáltató képessége is rendkívül változó a terület és az idő függvényében. Az igény és tápanyag-szolgáltatás közötti különbségek műtrágyázással korrigálhatók.

Ha valamely elem nem tud a szükséges mennyiségben a növény rendelkezésére állni, hiánytünetek kialakulása várható. A hiány azonban nemcsak akkor alakul ki, ha a talaj nem tartalmaz az adott elemből megfelelő mennyiséget (abszolút hiány), hanem akkor is, ha tartalmaz de azt a növény bizonyos okok miatt (pl. agyagásványokhoz való erőteljes kötöttség, nem megfelelő talaj pH, túlzott szárazság stb.) nem tudja felvenni (relatív hiány).

A hiánytünetek kialakulása azonban megelőzhető, ahogy például a helyes táplálkozással az emberi megbetegedések is. A növénytermesztésben is ugyanez érhető el a szakszerű tápanyag-utánpótlással. Ha a növény megfelelő időben és mennyiségben megkapja a szükséges tápanyagokat műtrágyákban, akkor egészségesen fejlődik. Az egészséges növény pedig magasabb terméshozamra képes, mint az, amelyben hiánybetegségek léptek fel fejlődése során. A jobb termés érdekében tehát fontos, hogy megőrizzük a növények egészségét, vagyis ne a gyógyításon, hanem a prevención legyen a hangsúly. Így kevesebb növényvédőszert is kell alkalmazni, kevesebbe kerül ezáltal a növényvédelem is.

Amennyiben a talaj- vagy levélvizsgálatra épülő szaktanácsadás által javasolt tápanyag-visszapótlást, beleértve a mikroelem-tartalmú lombtrágyázást is szakszerűen betartjuk, és a szükséges időpontokban, a szükséges mennyiségben a megfelelő termékeket kijuttatjuk, amelyek egyensúlyban tartják a növényeket, komoly összegek takaríthatók meg. Emellett természetesen a növénytermesztés agrotechnikai szakszerű kivitelezése is lényeges.

A Nitrogénművek Zrt. folyékony és szilárd Genezis nitrogénműtrágyái, a kompaktált technológiával készült és a növények igényeihez igazítható Genezis NPK összetett műtrágyák (mikroelem-kiegészítéssel is) és a Péti Nitrokomplex Kft. mikroelem-tartalmú öntöző- és lombtrágyái a teljes tenyészidőszakban megoldást jelentenek a korszerű és szakszerű tápanyag-visszapótláshoz. Ezt a minőséget a Nitrogénművek Zrt. szaktanácsadói kiváló szakmai háttérrel egészítik ki.

 

Központi elérhetőség

Nitrogénművek Zrt.
Cím:
8105 Pétfürdő, Hősök tere 14.
Tel.:
06/88/620-100
Fax:
06/88/620-102
E-mail:
nrt@nitrogen.hu

A budapesti iroda címe:
1123 Budapest, Alkotás u. 53.
"F" torony, 3. emelet
Telefon: 06/1/999-3500
Fax: 06/1/999-3501