Szaktanácsadás Növényspecifikus tanácsok Genezis tápanyag-utánpótlási technológia kukoricára
Genezis tápanyag-utánpótlási technológia kukoricára PDF Nyomtat

Hazánkban a kukorica a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény. Az elmúlt 10 évben vetésterülete 1,1–1,2 millió ha között mozgott. Terméshozama erősen évjáratfüggő (csapadék, légköri aszály), ennek következtében az elmúlt 5 évben az országos termésátlag 4 és 6,5 tonna között volt. Időjárás kitettsége a tavaszi vetésű növények közül a legnagyobb. Jó agrotechnikával és szakszerű tápanyag-visszapótlással növelhető a termésmennyiség és javul a termésbiztonság. Sajnos szélsőséges évjáratokban ezt nem minden esetben sikerül öntözés nélkül elérni.

Talaj- és vízigénye

A jó mészállapotú talajokat kedveli, de a gyakorlatban savanyú talajokon is eredményesen termesztik. A meszezésre szoruló területeken általában kukorica alá meszeznek, mert a friss meszezésre igen jól, jelentős terméstöbblettel reagál. Ebben az esetben a cinkpótlásra feltétlenül figyelni kell.
Jelentős a vízigénye, és a jelenlegi, nagy termőképességű fajták esetén a legtöbb évjáratban ez korlátozza a terméslehetőségeket.

Tápanyagigénye

A kukorica tápanyagigénye termőhely függvényében, közepes szintű talajellátottságot feltételezve:
- Nitrogén: 20-28 kg hatóanyag/tonna termés
- Foszfor: 11-22 kg hatóanyag/tonna termés
- Kálium: 18-26 kg hatóanyag/tonna termés

A kukorica tehát nagy nitrogénigényű, a foszforigénye közepes, a káliumigénye magas.
A mikroelemek közül a cink hiányára érzékeny, a növény fejlődésében visszamarad, romlik a nitrogén beépülés, a leveken fehér sávozottság figyelhető meg. A cink ma terméskorlátozó tényezővé válhat, érdemes a pótlásra gondot fordítani. A közismert foszfor-cink antagonizmusból fakadóan foszfortöbblet esetén különösen meszes talajokon relatív cinkhiánnyal kell számolni, ami jelentős termésveszteséget eredményezhet.

Tápanyagfelvétele

A kukorica tápanyagfelvétele kezdetben lassú majd 5-7 leveles kortól a szár megnyúlását követően válik intenzívvé. A címerhányás időszakában a káliumfelvétel lassul, majd leáll, azonban a nitrogén- és foszforfelvétele a szemtelítődés időszakában is jelentős, intenzitásuk a virágzás idején a legnagyobb. A kukorica foszforfelvételében a 4-6 leveles állapot kritikus, ekkora a szem foszforkészlete elfogy, de a gyökérzet még fejletlen. Ezért még jó foszfor ellátottság mellett is hideg vagy száraz talajokon gyakori a foszforhiányt jelző liluló levélzet.

Genezis tápanyag-utánpótlási technológia kukoricára

1. Őszi alaptrágyázás talajba dolgozva

A kukorica káliumigényes növény, fejlődése során a vegetatív szervek felépítéséhez, szárszilárdság és a betegség ellenállóság javításához pótlása elengedhetetlen. A növény nagy tápanyagigényének fedezéséhez a foszfor és a kálium őszi alaptrágyaként történő kijuttatása javasolt, még közepesnél jobb kálium ellátottság mellett is. Figyelembe véve hogy a foszfor és a kálium a talajban kevés mobilitást mutat, célszerű az őszi alapműveléssel (gyakran őszi mélyszántás) a gyökérzónába dolgozni. Amennyiben nagy mennyiségű gyökér- és szármaradvány kerül bedolgozásra, ne feledkezzünk meg a nitrogén pótlásáról, amelyre a talajlakó mikrobáknak van szüksége a növényi maradványok lebontáshoz. Megjegyezzük, hogy a kimosódási veszteségek csökkentése, valamint környezetvédelmi okok miatt az ősz folyamán kerüljük nagyadagú nitrogéntrágyázást. Az ajánlott termékeket a legmélyebb alapműveléssel dolgozzuk a talajba.

Ajánlott termékek és dózisok:
Genezis NPK 5:10:30+3S+4,5CaO+3MgO   250-400 kg/ha
Genezis NPK 8:20:30+2S   250-400 kg/ha
Genezis NPK 4:17:30+5CaO+3MgO  250-400 kg/ha
Genezis PK 10:28+9,5CaO+6MgO   250-400 kg/ha

2. Tavaszi NPK alaptrágyázás talajba dolgozva

Amennyiben az ősz folyamán nem volt lehetőségünk alapművelésre, vagy csak a műtrágyaszórást hagytuk el, a tápanyag-visszapótlás tavaszra marad. A kora tavaszi alaptrágyázás során használhatjuk az ősszel szokásos kálium túlsúlyos NPK összetételeket. A választás során fontos szempont, hogy ezek a műtrágyák a foszfort és a káliumot könnyen felvehető formában tartalmazzák. A Genezis NPK műtrágyák vízoldékonysága kiváló. A kijuttatást igyekezzünk minél korábbra időzíteni, amikor a talajban még van kellő mennyiségű nedvesség az oldódáshoz.

Ajánlott termékek és dózisok:
Genezis NPK 5:10:30+3S+4,5CaO+3MgO   250-400 kg/ha
Genezis NPK 8:20:30+2S   250-400 kg/ha
Genezis NPK 4:17:30+5CaO+3MgO   250-400 kg/ha
Genezis PK 10:28+9,5CaO+6MgO   250-400 kg/ha

3. Tavaszi N alap- és NP startertrágyázás talajba dolgozva

A nitrogén alaptrágyát a magágy készítés előtt juttassuk ki és dolgozzuk a talajba. Karbamid használata esetén vegyük tekintetbe, hogy a tervezett vetés előtt legalább 8 - 10 nappal ki kell juttatni és azonnal a talajba dolgozni a csírázásgátló hatás elkerülése miatt. Laza szerkezetű talajokon feltétlenül osszuk meg a nitrogén adagot. Amennyiben kiegészítő nitrogéntrágyázást is alkalmazunk, az ajánlott nitrogén alapdózist ezzel csökkentsük.
Amennyiben nem rendelkezünk vetőgépre szerelt műtrágyaszóró adapterrel és mikrogranulált starter műtrágyát sem tudunk kijuttatni, akkor jó megoldás lehet a kiváló vízoldékonyságú Genezis NP starter műtrágyák kijuttatása a nitrogén alap műtrágyákkal együtt, felületre kiszórva, talajba dolgozva.

Ajánlott termékek és dózisok:
Genezis Ammóniumnitrát 34N   350-550 kg/ha
Genezis Pétisó 27N+7CaO+5MgO 400-600 kg/ha
Genezis Karbamid 46N   250-400 kg/ha
Genezis Nitrosol 30N   400-600 kg/ha
Genezis NP 20:10+17S+0,06Zn+0,02Fe+0,02Cu   100-150 kg/ha
Genezis NP 20:15+14S+0,06Zn+0,02Fe+0,02Cu   100-150 kg/ha

4. Tavaszi N, mikro NP és NP startertrágyázás vetéssel egy menetben

A kukorica starter trágyázásával - elsősorban nitrogén, mikro NP, illetve NP műtrágyák alkalmazásával - elősegíthetjük a kukorica gyors kezdeti fejlődését, még jobb tápanyag-ellátottsággal bíró talajokon is. Mérsékelhetjük a tavaszi időjárás szélsőségei okozta stressz hatásokat, mivel az így kijuttatott tápanyagok a csírázó, gyökeresedő növény közvetlen tápanyagellátását szolgálja.Ezzel a módszerrel biztonságosan áthidalhatjuk a hidegebb időszakok átmeneti foszforhiányát amire a fiatal kukorica rendkívül érzékeny. A Genezis mikro NP Genezis NP műtrágyákkal lehetőségünk van a kukorica számára fontos cink utánpótlására is. A Genezis mikro NP műtrágyák biztonságosan kijuttathatók a mikrogranulátum szóró adapterrel, az NP műtrágyák pedig vetőgépre szerelt műtrágyaszóró adapterrel.

Ajánlott termékek és dózisok:
Genezis NP Gold Starter Mikrogranulátum 10N+46P+2,5Zn   15-25 kg/ha
Genezis Pétisó 27N+7CaO+5MgO   100-150 kg/ha
Genezis NP 20:10+17S+0,06Zn+0,02Fe+0,02Cu   100-150 kg/ha
Genezis NP20:15+14S+0,06Zn+0,02Fe+0,02Cu   100-150 kg/ha

5. Első lombtrágyázás állományban

Az optimális időpont a kukorica 6-8 leveles állapota. A kukorica ezen időszakban intenzíven fejlődik, megkezdődik a generatív szervek képzése, ami igényli a harmonikus tápanyagellátást. A kukorica magas cinkigényéből fakadóan számos mezőgazdasági területen mutatható ki az állományok kisebb, nagyobb cinkhiánya, melyre a növény érzékenyen reagál. Hiányában a kukorica növekedése visszafogottá válik, a virágképződés késik, esetleg el is marad. A talajban még jó cinkellátottság mellett is jelentkezhet relatív cinkhiány, melyet a foszforral jól vagy igen jól ellátott területeken a foszfor-cink felvételének antagonizmusa idéz elő. Az esetleges cink és mikroelem hiány elkerülése érdekében használjunk levéltrágyákat, összekötve a kijuttatást akár egy kései poszt gyomirtással. A gyomirtószer kijuttatását elsősorban a gyomok fejlettségéhez, a levéltrágyák kijuttatását viszont a kukorica fejlettségéhez igazítsuk. Ha szükséges a jobb hatékonyság érdekében két menetben permetezzünk.
Amennyiben a kukorica tipikus foszfor hiánytüneteket mutat - a levelek lila elszíneződése - használjunk foszfor túlsúlyos lombtrágyákat.

Ajánlott termékek és dózisok:
Genezis Mikromix-A Cink 5Zn   3-5 l/ha
Genezis Mikromix-A Kukorica 0,2B+0,3Cu+2,2Zn+0,2Mn   3-5 l/ha
Genezis-Pétisol Foszfor- és Káliumdús Tápoldat 9N+14P2O+18K2O me. 0,1%   4-6 l/ha
Genezis Kukorica Levéltrágya 15N+2Zn   4-6 l/ha

6. Kiegészítő trágyázás és második lombtrágyázás

Amennyiben megosztottuk a tavasz folyamán kijuttatandó nitrogénadagot, a kiegészítő adagot a kukorica 10-12 leveles állapotában kell kijuttatnunk szilárd, vagy folyékony tápkultivátorral, amíg a traktor hasa alatt elfér a növény. A megosztással elkerülhető a nitrogén hatóanyag kimosódása különösen laza szerkezetű talajokon. Amennyiben kiegészítő trágyázást nem végzünk, célszerű lehet nitrogén- és cinktartalmú lombtrágyák kijuttatása. Határozott cinkhiány esetén a magas cinktartalmú Genezis Mikromix-A cink lombtrágya kijuttatása javasolt 5l/ha dózisban. A nagyobb levélfelületre kijuttatott cinktartalmú levéltrágyák jól hasznosulnak elősegítve a növény intenzív növekedését.

Ajánlott termékek és dózisok:
Genezis Pétisó 27N+7CaO+5MgO   100-200-kg/ha
Genezis Nitrosol 30N  100-200-kg/ha
Genezis Mikromix-A Cink 5Zn   3-5 l/ha
Genezis Mikromix-A Kukorica 0,2B+0,3Cu+2,2Zn+0,2Mn   3-5 l/ha
Genezis Kukorica Levéltrágya 15N+2Zn   4-6 l/ha

7. Lombtrágyázás címerhányásban (opció)

Tápanyag-visszapótlásról lombtrágyázással utoljára címerhányáskor tudunk gondoskodni. Előfordulhat, hogy a cink vagy más mikroelemek valós esetleg relatív hiányát tapasztaljuk állományunkban. Amennyiben állományban védekezünk kukoricabogár vagy egyéb rovarkártevők ellen, akkor a nagy termésmennyiség elérése érdekében juttassunk ki cinket és mikroelemeket. A beavatkozás feltétele a megfelelő technika (nagy hasmagasságú önjáró permetezőgép, más néven: „hidas traktor").

Ajánlott termékek és dózisok:
Genezis Mikromix-A Cink 5Zn   3-5 l/ha
Genezis Mikromix-A Kukorica 0,2B+0,3Cu+2,2Zn+0,2Mn   3-5 l/ha

 

Központi elérhetőség

Nitrogénművek Zrt.
Cím:
8105 Pétfürdő, Hősök tere 14.
Tel.:
06/88/620-100
Fax:
06/88/620-102
E-mail:
nrt@nitrogen.hu

A budapesti iroda címe:
1123 Budapest, Alkotás u. 53.
"F" torony, 3. emelet
Telefon: 06/1/999-3500
Fax: 06/1/999-3501