Szaktanácsadás Kisokos a műtrágyákhoz A kompaktálás előnyei az NPK műtrágyák előállításánál
A kompaktálás előnyei az NPK műtrágyák előállításánál PDF Nyomtat

Az NPK műtrágyák előállítása alapvetően három módszer szerint történhet:

1. Kompaktálási technológia, amely technológiával a Bige Holding Kft. állítja elő az NPK műtrágyákat. Az adott NPK formának megfelelően az egyes hatóanyagokat tartalmazó alapanyagok homogenizálásával, őrlésével megtörténik a keverék előállítása, majd nagy nyomáson a keverék préselése. A préslepény aprításra, osztályozásra kerül, a 2-5 mm közötti szemcseméretű rész a végtermék, amelyet koptatnak, az összetapadás elkerülése végett felületkezelnek, az ettől eltérő szemcseméretű részek újrafeldolgozásra kerülnek.

2. Bulk-blending (hidegen kevert) eljárás, ahol az egyes hatóanyagokat tartalmazó vegyületek már kész granulátumait, részecskéit keverik össze egyszerű fizikai homogenizálással.Bulk blending eljárás

3. Meleg granulálási eljárás, amelyben a műtrágya-szemcse végső formájának kialakítása a granulátordobban történik, a hatóanyagokat tartalmazó komponenseken kívül töltőanyagok és kötőanyagok (pl. víz, vízgőz) jelenlétében. A granulálásba bevitt komponensek különböző kémiai reakciók eredményeképpen állhatnak elő, majd ezeket kiegészítik egyéb szükséges monoműtrágya komponensekkel, s az elegy így kerül granulálásra.

A kompaktálással nyert termék előnyei a bulk-blending eljárással készült műtrágyákhoz képest az alábbiakban fogalmazhatók meg:

A bulk-blending eljárással készült termékek szemcséi eltérő összetételűek, mivel a fentieknek megfelelően ebben a gyártási eljárásban a hatóanyagot tartalmazó granulátumoknak csak egyszerű fizikai keverése történik meg. Egyik szemcse az egyik, másik csak a másik hatóanyagot tartalmazza. A tápanyag-utánpótlás szempontjából ez olyan káros következménnyel jár, hogy nem valósítható meg a hatóanyagok egyenletes kijuttatása. Az eltérő kémiai összetétel eredményeképpen a bulk-blending eljárással készült műtrágya szemcséinek fizikai tulajdonságai (méret, alak, sűrűség) is különböznek. Tárolás, szállítás közben ez a jelenség a szemcsék fajtázódását, idegen szóval szegregációját okozza (pl. nagyobb méretű, sűrűségű részecskék a zsákban, halomban, szórógépben a beadagolt műtrágya tömeg aljára kerülnek). Ez a jelenség tovább rontja az egyenletes hatóanyag kijuttatás esélyét.

Röpítőtárcsás szórógép esetén – ahol a műtrágya kijuttatási távolsága a részecske méretének, tömegének függvénye – a fentiek értelmében nem valósítható meg a hatóanyagok egyenletes kijuttatása

Leszögezhető tehát, hogy a bulk-blending eljárással készült műtrágya termék esetén a hatóanyagok egyenletes, a műtrágya hatóanyag-összetételének megfelelő kijuttatása, szórása nem valósítható meg. Ezzel szemben a szolnoki NPK műtrágya valamennyi szemcséje azonos összetételű, mivel a hatóanyagot tartalmazó alapanyagok már a kompaktálás előtt homogenizálásra kerülnek. Az azonos összetétel miatt a szemcsék fizikai tulajdonságai is azonosak, azaz a bulk-blending termékeknél említett hátrányok nem érvényesülnek, a tápanyagok egyenletes kiszórásának feltételei a Genezis NPK műtrágyák esetén fennállnak, a növények a teljes szántóterületen a feltüntetett hatóanyag arányt kapják meg.

 

Központi elérhetőség

Nitrogénművek Zrt.
Cím:
8105 Pétfürdő, Hősök tere 14.
Tel.:
06/88/620-100
Fax:
06/88/620-102
E-mail:
nrt@nitrogen.hu

A budapesti iroda címe:
1123 Budapest, Alkotás u. 53.
"F" torony, 3. emelet
Telefon: 06/1/999-3500
Fax: 06/1/999-3501