Szaktanácsadás Kisokos a műtrágyákhoz Mi a Pétisó? A mészammonsalétrom és a Pétisó közötti különbségről
Mi a Pétisó? A mészammonsalétrom és a Pétisó közötti különbségről PDF Nyomtat

A dolomittal adalékolt Pétisó® sokkal értékesebb, mint a kalciumkarbonáttal adalékolt mészammonsalétrom.

phoca_thumb_m_petso2A mészammonsalétrom közismert és elterjedt nitrogéntartalmú műtrágya. Ennek megfelelően hazánkban és Európában több megnevezése is van. Magyarországon először a Nitrogénműveknél állították elő, ezért kapta a „Pétisó" nevet. A „Kalkammonsalpeter" megnevezés tükörfordításaként mészammonsalétromnak is nevezzük, amely rövidítése a MAS. Külföldön a következő megnevezések illetve rövidítések vannak: KAS, CAN, ANL. A betűjelek után kötőjellel a termék összes nitrogéntartalmát is megjelölik, így van 25, 26, 27, 28 és 32% nitrogént tartalmazó mészammonsalétrom műtrágya.

A Pétisó fő hatóanyaga az NH4NO3 (ammóniumnitrát, rövidítve AN), amelynek tiszta vegyületként 35 % nitrogéntartalma van.

Az ammóniumnitrát kétféle formában tartalmazza a nitrogénhatóanyagot; ammóniumion (NH4+) és nitrátion (NO3-) formájában. A növények csak a nitrátiont tudják tápanyagként közvetlenül felvenni, így ez az ammóniumnitrát gyorsan ható hatóanyaga. Az ammóniumiont a növények nem tudják közvetlenül felvenni, csak a nitrifikáló baktériumok közreműködésével oxidáció után, amikor az ammóniumion nitrátion formájában oxidálódik. Ezért az ammóniumion az AN-műtrágya lassan ható nitrogéntartalma. Emiatt a hatóanyag megadásakor az összes nitrogéntartalom mellett az ammónium-nitrogén- (NH4-N) és a nitrát-nitrogén- (NO3-N) tartalmat is meg szokták adni. Amennyiben a műtrágyában csak az ammóniumnitrát jelenti a nitrogénforrást, a kétféle nitrogénféleség 1:1 arányban van jelen.
Az ammóniumnitrát a 34%-os nitrogéntartalmával erős, tömény hatóanyagnak számít. Ezért adalékanyaggal „hígítani" szokták. Ez az adalékanyag elsősorban a CaCO3 (kalcium-karbonát) vagy a dolomit. A kalcium-karbonát lehet ipari melléktermék (pl. NPK műtrágya gyártásából) vagy mészkőőrlemény. A dolomit csak ásványi őrlemény lehet. A Pétisó dolomittal készül Magyarországon. A dolomitot a Pétisóba azonban nemcsak a hatóanyag-hígítás céljából keverik be. Egyrészt a dolomit kedvezően befolyásolja a műtrágya fizikai tulajdonságait, másrészt a dolomit agrokémiai és növényélettani szempontból a Pétisó műtrágya fontos alkotó része. A dolomit kémiai összetétele CaCO3MgCO3 kettős só. A CaCO3 és a MgCO3 vízben nem oldódik, de különböző savak (szénsav, talajsavak, gyökérsavak és salétromsav) hatására vízoldható vegyületté és így a növények számára felvehetővé válik. Hogy ez a folyamat könnyebben lejátszódjon, a dolomitot finomra őrölt formában keverik be a műtrágyába. A dolomitpor átlagos szemcsemérete 20-40 nanométer között van.
Nem közömbös a dolomitásvány minősége sem. A Nitrogénművek által bekevert dolomit nem tartalmaz toxikus elemeket (ólom, kadmium, higany, stb.) a határérték felett. Így a Pétisó sok esetben jobb minőségű, mint a környező országokban gyártott mészammonsalétrom, amelyekben vagy a dolomit szennyezett, vagy a dolomit helyett a kevésbé kedvező kalcium-karbonátot használják töltelékanyagként.
A kalcium fontos tápanyag a növények számára. Emeli a talaj pH-értékét, továbbá csökkenti az egyéb műtrágyák savanyító hatását. A kalcium a gyökér normális képződéséhez is nélkülözhetetlen, megfelelő gyökértömeggel nagyobb a növények aszály- és stressztűrő képessége. Nem kevésbé fontos azonban a magnézium sem. Növényélettani hatása kimagaslóan nagy, többek között a klorofill alkotó része, szerepet játszik bizonyos enzimek aktivizálásában, a szénhidrogén anyagcserében és a sejtlégzésben. A műtrágya magnézium-tartalma végighalad a táplálékláncon, vagyis a növényekbe beépül, majd bekerül az állat- és humánélelmezésbe, illetve az állat és az ember szervezetébe. A két utóbbinál fontos élettani szerepet játszik (pl. nélkülözhetetlen elem az izommozgásoknál, sok állati és emberi betegség ellenszere, csökkenti a magas vérnyomást és annak káros következményeit, stb.).

A fenti szempontok alapján a dolomittal adalékolt Pétisó sokkal értékesebb, mint a kalciumkarbonáttal adalékolt mészammonsalétrom.

 

Központi elérhetőség

Nitrogénművek Zrt.
Cím:
8105 Pétfürdő, Hősök tere 14.
Tel.:
06/88/620-100
Fax:
06/88/620-102
E-mail:
nrt@nitrogen.hu

A budapesti iroda címe:
1123 Budapest, Alkotás u. 53.
"F" torony, 3. emelet
Telefon: 06/1/999-3500
Fax: 06/1/999-3501