Szaktanácsadás Növényspecifikus tanácsok A szőlő tápanyag-utánpótlásának sajátosságai
A szőlő tápanyag-utánpótlásának sajátosságai PDF Nyomtat

A szőlő növekedésére a legnagyobb hatást a nitrogén gyakorolja. A megfelelő nitrogénadagok következtében a hajtások erőteljesen növekednek, élénkszínűek a levelek. A nitrogén a szőlő életének minden szakaszában fontos szerephez jut.

Földünkön jelenleg már több mint 10 millió hektáron termelnek szőlőt. A szőlőterület 71%-a a világ bortermelésének pedig 80%-a Európában van. A legnagyobb bortermelők között tartjuk számon Olaszországot, Franciaországot, az USA-t, Spanyolországot és Kínát. Magyarország a világon 19., Európában a 7. helyen áll. Magyarország szőlőtermesztésében a mennyiségi igényeken túl egyre nagyobb szerephez jutnak a termesztéssel, terméssel szemben támasztott minőségi igények, követelmények. A minőségi bortermelés alapja, a jó minőségű alapanyag előállítása, melynek egyik feltétele a harmonikus tápanyagellátás kialakítása.

Az elemek közül mindig pótolni kell a nitrogént, a foszfort és a káliumot, ritkábban kell pótolni a meszet, magnéziumot, vasat, bórt, rezet, mangánt és a cinket.

A szőlő növekedésére a legnagyobb hatást a nitrogén gyakorolja. A megfelelő nitrogénadagok következtében a hajtások erőteljesen növekednek, élénkszínűek a levelek. A nitrogphoca_thumb_l_szls kpén a szőlő életének minden szakaszában fontos szerephez jut. Felvétele a gyökéren és a levélen keresztül is megvalósul. A növényben könnyen mobilizálódik és szállítódik. A túlzott nitrogéndózisok esetén a hajtások buják, az ízközök megnyúltak, a levelek nagyobbak, a termés és a vessző érése elnyúlik, a lombozat fogékonyabb a betegségekre. A nitrogénhiány esetén a növény fejlődése leáll, lelassul, a hajtások vékonyak és rövidek lesznek, a levelek színe sárgászöld, nem alakul ki nitrogéntartalék a növényben, amelynek következtében a virágok nem fejlődnek kielégítően. A foszfor elősegíti a gyökerek fejlődését és termőrügyek differenciálódását, a vessző beérését, fagyállóságot, segíti a szénhidrát és az energiaháztartást. A foszforhiány jellemző tünete május elején már tapasztalható a hajtások felső levelein. A levelek feketészöld színűek, a hajtásnövekedés lelassul, a fürtök kisebbek és rosszul termékenyülnek. A kálium nagy mennyiségben szükséges a szőlő számára. Elősegíti a cukorképződést, javítja a bor minőségét, a savtartalmat, az íz- és zamatanyagot, szerepe van a fehérjeszintézisben, a sejtek vízforgalmában. A harmonikus kálium-ellátottság segíti a betegség-ellenállóságot, a szárazság- és fagytűrőképességet. Mobilis elem, mert zavar esetén az idősebb levelekből a fiatalok irányába vándorol. A bőséges káliumjelenlét a talajban gátolja más elemek felvételét. A káliumhiány jelei már júniusban megjelennek az idősebb leveleken. A levelek bekunkorodnak, és a szélén körben, beszáradt, megbarnult foltokat látunk, a termés csökken. A szőlő magnéziumigénye jelentős. A nagyadagú káliumtrágyázási gyakorlat miatt a magnézium relatív hiányából adódó tünetek jelentősek.

A szőlő alaptrágyázásának ideje a talajforgatás idejére esik. Az alaptrágyázást részletes mintavételre, talajvizsgálatra kell építeni. A fenntartható trágyázás esetén a megfelelő mennyiségben és különböző formában elvégzett évenkénti trágyázást értünk. Összetett műtrágyák közül a szilárd termékek terjedtek el. A dózis helyes megválasztásánál fontos a szemrevételezés, a növényanalízis és a talajvizsgálat elvégzése. Ismernünk kell az ültetvény fejlettségét, a hatóanyagok hiányát és/ vagy túlsúlyát. A tervezéskor fontos tényező a várható termés eléréséhez szükséges hatóanyag-mennyiség meghatározása. 10 t/ha termés képzéséhez 220-360 kg NPK-hatóanyag-szükséglettel kell számolni. A növényanalízis során arról kapunk képet, hogy a szőlő hozzájut-e a termés kineveléséhez, és a tünetmentes vegetáció fenntartásához szükséges tápanyagmennyiséghez. Új telepítések talajába, a szervesanyag mellé 350-400 kg/ha Genezis Pétisót adjuk. Alaptrágyázásra kiválóan alkalmazható a Genezis NPK 5:14:28 műtrágya 420-900 kg/ha mennyiségben. Ekkor a 20-40 cm talajzónát kell kiegyenlítetten feltölteni. Intenzív hajtás és termés növekedésekor Genezis NPK 16:9:14 műtrágyából 210-320 kg/ha mennyiséget juttassunk ki. A fenntartó trágyázás során 100 hl musttermeléshez Genezis Ammóniumnitrátból hatóanyagban 200-220 kg, Genezis Pétisóból hatóanyagban 160-190 kg-ot juttassunk ki.
A szakszerű tápanyagpótlás egyik alapját adja a kiváló, jó minőségű termés eléréséhez.

A feltüntetett dózisok csak tájékoztató jellegűek, a pontos és szakszerű tápanyag-visszapótlás érdekében szükséges a talajvizsgálat és az arra épülő szaktanácsadás.

 

Központi elérhetőség

Nitrogénművek Zrt.
Cím:
8105 Pétfürdő, Hősök tere 14.
Tel.:
06/88/620-100
Fax:
06/88/620-102
E-mail:
nrt@nitrogen.hu

A budapesti iroda címe:
1123 Budapest, Alkotás u. 53.
"F" torony, 3. emelet
Telefon: 06/1/999-3500
Fax: 06/1/999-3501