Fenntarthatóság
Elkötelezetten a fenntartható fejlődésért PDF Nyomtat

Biztonságos élelmiszer-ellátás

Búzatábla

Neves tudósok becslése szerint nitrogénműtrágyák nélkül a Föld 40%-kal kevesebb embert tudna eltartani. Ez 2,5 milliárd embert jelent.A műtrágya lehetővé teszi a gazdálkodó számára, hogy visszapótolja a tápelemeket a földbe, és így megfelelő tápanyagmennyiséggel lássa el a növényt. A műtrágya az egyetlen olyan tápanyagforrás, amelyet teljesen a növény igényeihez lehet igazítani, hiszen a hatóanyag-tartalom garantált, és akkor és úgy lehet kijuttatni, amikor és amilyen formában szükséges. A műtrágya költséghatékony módja annak, hogy fenntartható terméseredményt és az élelmiszerminőség-javulást realizálhassunk. A Nitrogénművek Zrt. nagy választékban kínál nitrogén- és komplex műtrágyákat, amelyek összetevői mind a természetben is előforduló tápelemek.

 

Energia-biztosítás

Műtrágyaszóró gép
A mezőgazdaság nemcsak élelmiszert termel, hanem a fenntartható  energiaforrások előállításában is nagy szerepe van. A biomassza az egyik legfontosabb megújuló energia lehet a jövőben az Európai Unióban. A műtrágyák használata nagyban segíti a mezőgazdaság pozitív energia-egyensúlyát. A gazdálkodók a biomassza előállításával négyszer-hatszor több energiát termelnek, tehát jóval többet, mint amennyit a műtrágyák gyártás, szálítása és kijuttatása igényel.

 

Magasan képzett munkaerő alkalmazása

Az európai műtrágyaipar közel 30 ezer főt foglalkoztat az EU 27 tagországában, 159 műtrágyagyártó egységben.

Földgáz - nélkülözhetetlen a műtrágyák gyártása során

Granulált pétisó A Nitrogénművek Zrt. Magyarországon a földgáz legnagyobb ipari felhasználója. A földgáz 50-70%-át teszi ki a nitrogénműtrágyák termelési költségének. Nyilvánvaló, hogy a földgázhoz versenyképes áron való hozzájutás létfontosságú ahhoz, hogy a műtrágya-előállítás zavartalanul folyhasson. Ha az országnak nem lenne saját műtrágyaipara, nagyon sebezhetővé válna, és akár nemzetbiztonsági kérdések is felmerülnének. Ennek különösen napjainkban van nagy jelentősége, hiszen egyre gyakoribb jelenség az orosz, egyes közel-keleti és észak-afrikai országokból származó földgáz kettős árazása (az exportárat magasabban szabják meg, mint a belföldit).

Biztonságtechnika, egészségvédelem és környezetvédelem: prioritás a feladatok terén

Az Európai Műtrágyágyártók Szövetsége (EFMA) Termékgondozási Programot indított el tagvállalatai, így a Nitrogénművek Zrt. számára is. A program alapelve az, hogy a műtrágya termékek kifejlesztésénél, gyártásánál, tárolásánál, szállításánál és felhasználásánál egyaránt fontos biztonságtechnikai, egészségvédelmi és környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele és menedzselése. Új üzemegység Így lehetséges annak biztosítása, hogy a műtrágya termékek - a teljes életciklusukon át - semmilyen veszélyt nem jelentenek sem az egészségre, sem a biztonságra, sem pedig a környezetre. Harmadik fél által rendszeres auditokra kerül sor a Nitrogénművek Zrt-nél a Termékgondozási Program megvalósulásának ellenőrzésére. A műtrágyákat a legmagasabb biztonsági előírásoknak megfelelően, a legmodernebb üzemekben állítjuk elő, igen kedvező kibocsátási határértékek mellett. Az ammóniagyár energiahatékonysági mutatói világszínvonalúak. Az európai műtrágyagyártókkal együtt a Nitrogénművek teljes mértékben elkötelezett annak irányába, hogy a magyar és az európai gazdák számára valódi választékot, értéket, optimális áron biztosítson.

 

 

 

 

 

 

 

Központi elérhetőség

Nitrogénművek Zrt.
Cím:
8105 Pétfürdő, Hősök tere 14.
Tel.:
06/88/620-100
Fax:
06/88/620-102
E-mail:
nrt@nitrogen.hu

A budapesti iroda címe:
1123 Budapest, Alkotás u. 53.
"F" torony, 3. emelet
Telefon: 06/1/999-3500
Fax: 06/1/999-3501