Talajvizsgálat PDF Nyomtat
2010 augusztus 11., szerda 01:00

altA Nitrogénművek Zrt. az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete által kifejlesztett, és 2007-ben Innovációs Nagydíjat kapott, költség- és környezetkímélő szaktanácsadási számítógépes program alkalmazásával ad komplett szaktanácsot a gazdálkodóknak a Genezis-műtrágyák helyes felhasználásával kapcsolatban. A cél a nagyobb adagú, korszerű, harmonikus tápanyagellátás használatának elterjesztése.

A Nitrogénművek Zrt. üzletkötői gazdaestek, gazdalátogatások alkalmával tájékoztatást adnak a szaktanácsadási rendszer lényegéről, majd ezután a helyszínen megbeszélve a feltételeket, szerződést kötnek a gazdával a szaktanácsadás elvégzésére, amely abban az esetben ingyenes, ha a felhasznált műtrágyának legalább 70%-át a Nitrogénművek Zrt-től vásárolja a termelő. A talajmintavételt a megfelelő részletes szakmai tájékoztatás után és felügyelet mellett, a termelő végzi el klasszikus kézi módszerrel, átlagminta-vételi eljárással (10 hektáronként 2 db 20-20 leszúrásból képződő talajminta).

A szakszerűen vett talajminták megfelelő dokumentációjáról és az akkreditált NTSZ talajvizsgáló laborokba (Tanakajd, Velence, Szolnok) való elszállításáról a Társaság gondoskodik, ahol a megállapodások értelmében 2010-ben is kedvezményes áron kerülnek vizsgálatra. A vizsgálati díjtételek 2010-ben:

  • szűkített talajvizsgálat (alapvizsgálat makro-elemekre): 4100 Ft/minta;
  • bővített talajvizsgálat (makro-elemek és mikroelemek): 4900 Ft/minta;
  • teljes talajvizsgálat (bővített talajvizsgálat a szennyező nehézfémekkel kibővítve):18000 Ft/minta.

Az elkészült talajvizsgálati eredményeket a laborok megküldik a Társaság részére is. A talajvizsgálati eredmények mellett a szaktanács elkészítéséhez szükséges egyéb információkat a fenti tevékenységgel párhuzamosan az üzletkötők beszerzik a termelőktől és ezen adatok birtokában tudják elkészíteni az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete által kifejlesztett költség- és környezetkímélő szaktanácsadási számítógépes program alkalmazásával a szaktanácsot.

altA szaktanács táblaszinten készül el három ajánlási szintre, amelyben minden fontos tényező szerepet kap, vagyis a talaj hatóanyagonkénti tápanyag-ellátottsága, fizikai félesége, kémhatása, meszessége, talajtani tulajdonsága, a növény igénye, a termelő elvárt termésigénye, az elővetemény hatása és más módosító tényezők. Táblánként készül javaslat arra is, hogy a Genezis-műtrágyák közül melyeket és milyen mennyiségben használjon a termelő a szaktanács alapján. Ez az ajánlás megadja a termelőnek, hogy milyen és mennyi műtrágyát használjon fel ősszel és külön tavasszal, illetve javaslatot tesz a Genezis-lombtrágyák használatára is.

A javaslat három szintre készül el. Ezek a szintek növekvő műtrágyamennyiségekkel az alábbiak:

  1. Környezetkímélő szint: mindhárom makroelem (N, P, K) pótlásáról gondoskodik, de mértékkel alkalmazza a talaj minőségét javító tápanyag-ellátottság javítását.
  2. Mérlegszemléletű szint: a növény által kivett tápanyagok pótlása mellett lassú tápanyagellátottság-növelést is beépít a rendszerbe.
  3. Maximumszint: kalkulál a talaj jó ellátottságra való feltöltésével is, amelynél több műtrágyát alkalmazni már pazarló vagy káros.

Az elkészített szaktanácsot nyomtatott formában adják át a szaktanácsadók a termelőknek, az átadáskor részletes szakmai konzultáció keretében ráirányítva a figyelmet a nagyobb adagú szakszerű műtrágya-felhasználásra és a Genezis-műtrágyák használatának előnyeire. Az alkalmazandó szintek közül a gazdálkodó anyagi lehetőségei és termelési céljai függvényében, szakmai alapon választhat.

A talaj tápanyag-szolgáltató képessége függ a talaj összes tápanyag-tartalmától, az azt alkotó vegyületek kémiai összetételétől, a talaj egyensúlyi folyamataitól, mikrobiológiai tevékenységétől és növényi gyökérrendszer tápanyagfeltáró képességeitől. A talaj összes tápanyagtartalma mellett tehát a felvehető tápelemtartalom meghatározása is nagyon fontos. Ezen értékek a talajvizsgálati és növényanalitikai módszerek révén jól meghatározhatóak. A talajvizsgálatokat a szakszerű tápanyag visszapótláshoz rendszeresen 3-5 évente kell megismételni.

 

Központi elérhetőség

Nitrogénművek Zrt.
Cím:
8105 Pétfürdő, Hősök tere 14.
Tel.:
06/88/620-100
Fax:
06/88/620-102
E-mail:
nrt@nitrogen.hu

A budapesti iroda címe:
1123 Budapest, Alkotás u. 53.
"F" torony, 3. emelet
Telefon: 06/1/999-3500
Fax: 06/1/999-3501