DAN konferencia az ésszerű mezőgazdaság érdekében

A pétfürdői Nitrogénművek Zrt. és az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége (Fertilizers Europe) a környezetkímélő és produktív mezőgazdaság érdekében DAN-konferenciát szervezett Budapesten, ahol szakmai szempontok alapján értékelték a nitrát-típusú műtrágyák tulajdonságait, agronómiai előnyeit és hasznosítási lehetőségeit.

A 2013. április 22-én megtartott rendezvényen mezőgazdasági szakemberek, a hatóságok képviselői, valamint a tudomány hazai és nemzetközi szaktekintélyei vettek részt. A rendezvényen a Fertilizers Europe által a nitrát típusú műtrágyák népszerűsítésére indított DAN (Directly Available Nitrogen) kampány ismertetése mellett szó esett a mezőgazdaság jelenlegi helyzetéről, a jövőbeli tervekről, valamint a környezetbarát műtrágyázásról is.

A Föld növekvő népességének élelmiszer ellátása nem oldható meg korszerű műtrágyák alkalmazása nélkül. A FAO becslései szerint a világ népessége 2050-re eléri a 9,1 milliárdot. Ez a tény a jövőben arra fogja késztetni az élelmiszer előállítókat, hogy a jelenlegi szinthez képest 70 százalékkal növeljék termelésüket. Ez a korszerű műtrágyázás növelésével látszik csak megoldhatónak. Az okszerű műtrágyázás területén azonban Magyarország elmarad az európai átlagtól, pedig hazánkban a művelt területek 40 százalékán igen gyenge illetve gyenge a nitrogén tápanyag ellátottság. A mezőgazdaságba vont talajok úgynevezett nitrogénmérlege a nulla érték közelében áll, ezért még inkább szükséges a talajok szakszerű tápanyag visszapótlása.

Az egyre erősödő környezeti aggályok azonban nagy kihívás elé állítják a tudomány képviselőit és a felhasználókat, mezőgazdasági szakembereket és magát az élelmiszerszakmát is, ugyanakkor szóba sem jöhet ezeknek a szempontoknak a szembeállítása. A hozamok és a minőség optimalizálása mellett csak környezetbarát műtrágya használata jöhet szóba, ezért követelményként fogalmazódik meg az ammónia levegőbe történő kibocsátásának csökkentése.

Christian Pallière, a Fertilizers Europe mezőgazdasági és környezetvédelmi igazgatója részletezte a DAN műtrágyák előnyeit és hasznosítási lehetőségeit, valamint az európai szakmai szövetség elismerését tolmácsolta a Nitrogénművek Zrt. kutatás-fejlesztési, termelési eredményeit méltatva. Szépe Ferenc a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy a magyar agrárkormányzat egyik célja a versenyképesség javítása, a kiegyensúlyozott vidékfejlesztés megteremtése, továbbá a környezetvédelmi intézkedések érvényesítése a növénytermesztésben. Kiemelte, hogy a jövőben a támogatások odaítélésének feltételeként is szabhatják az optimális műtrágya felhasználást. Dr. Blazsek István, a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a Föld lakosságának 48%-a éhezne, ha nem használnának ásványi eredetű műtrágyákat. Előadásában a nitrogén alapú műtrágyák közvetlen és közvetett előnyeit tárta fel az egyéb műtrágyákkal szemben, hangsúlyozva az előbbiek környezetkímélő jellegét. Dr. Hoffmann Richárd a Kaposvári Egyetem adjunktusa a nitrát típusú műtrágyák magyarországi felhasználásáról tartott előadásában elmondta, hogy a nitrogén a növények fejlődésének és növekedésének alapja, hiánya gátolja a növény fejlődését. Hazánk azonban nitrogén felhasználás tekintetében az uniós lista végén áll, ezért elengedhetetlen a talajvizsgálatra alapozott okszerű műtrágyázás alkalmazása.

Bővebb információ a nitrát típusú műtrágyákról az alábbi kiadványban találhatók (letöltéshez kattintás a képre):