Befektetői tájékoztató

Pétfürdő, 2019. június 6. – A Nitrogénművek Zrt. június 4-én megtartotta rendszeres, kötvény befektetői tájékoztatóját. Az előző év eredményeiről és a jelenlegi iparági helyzetről is kitekintést adott a cég.

  • A kedvezőtlen 2018-as iparági környezet befolyásolta az európai műtrágya gyártók eredményességét. A Nitrogénművek Zrt. 6 136 millió forint EBITDA-t ért el, ami jelentősen alacsonyabb a 2017 évihez képest (12 363 millió forint).
  • Termelési volumene, egyszeri, nem tervezett karbantartások miatt 1,009 millió tonnára csökkent, ami rontotta a termelési fajlagosakat.
  • Az elmúlt időszak intenzív beruházási ciklusát követően (2013-tól 98 730 millió forint) a CAPEX 1 223 millió forintra csökkent, ami várhatóan ezen a szinten marad a következő években.
  • A vállalat 2020-as, 200 millió dollár értékű kötvénye lejárat előtt visszahívásra került és új 7 éves futamidejű 200 millió eurós kötvénnyel refinanszírozta, ezzel biztosítva a hosszú távú forrásokat.
  • A Nitrogénművek Zrt. likviditása az év végi 16 032 millió forint pénzeszközállománnyal erős maradt.
  • A vállalat árbevétele 95 829 millió forintot ért el, ami kismértékű növekedés az előző évhez képest (91 132 millió forint).

A kedvezőtlen külső környezeti hatásokat (magas földgáz ár, stagnáló műtrágya ár) további, nem tervezett karbantartások rontották. Az elmúlt időszak komplex technológiai beruházásai a kapacitásbővítés és a fajlagos javulás mellett, jelentős kockázatot is hordoztak a gyár működésében. Ezek a kockázatok a beruházások befejeztével és a szükséges technológiai módosításokat követően jelentős mértékben lecsökkentek, így a vállalat vezetése stabil működést vár a következő években.

Bige Zoltán, stratégiai igazgató elmondta, hogy az iparág fundamentumai erősek, amelyek megalapozták a korábbi évek beruházási döntéseit. Az iparág erős ciklikussága ismert, így ezekre fel vannak készülve. A jelenlegi piaci környezet javulása elkezdődött, ami az első negyedéves számokban már látványosan jelentkezik. Az első negyedév nitrogénműtrágya értékesítési árai átlagosan 17%-kal emelkedtek a korábbi év hasonló időszakához képest. A földgáz beszerzési ára 7%-al csökkent, ami 40%-os EBITDA növekedést eredményezett.

Bige Zoltán hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban fontos cél az eladósodottsági mutatók javítása. A jelenlegi 12,4-szeres nettó adósság/EBITDA mutatót 2021-re a 3-as szint alá várják. A látványos javulást a pozitív szabad cash flow növekedése és a javuló eredményesség hozza a befejezett és működésbe lépő beruházásokon keresztül.